Leusden,
17
juli
2023
|
14:18
Europe/Amsterdam

Zelfrijdende ID. Buzz de weg op in München

  • Volkswagen onderdeel MOIA test zelfrijdende prototypes op basis van ID. Buzz
  • Testen van autonome technologie ook gestart in Noord-Amerika
  • Autonoom rijden op niveau 4
Samenvatting

Volkswagen Bedrijfswagens boekt grote vooruitgang met de ontwikkeling van autonoom rijdende voertuigen voor mobiliteits- en transportdiensten. Het merk gaat in de komende weken in München de Volkswagen ID. Buzz AD (Autonomous Driving) testen op de openbare weg, waarbij beleidsmakers, politici, media en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven het potentieel van de technologie kunnen ervaren. Het testprogramma van Volkswagen is tegelijktertijd ook gelanceerd in Texas, VS.

Volkswagen Bedrijfswagens richt zich tijdens het ontwikkelingsproces van de zelfrijdende voertuigen met name op commerciële toepassingen in grote steden in Europa en Noord-Amerika, zowel voor carpoolprogramma's als voor transportdiensten. De uitbreiding van het ontwikkelingsprogramma naar Noord-Amerika is de volgende stap waarbij het merk de technologie ook op Amerikaanse wegen kan testen, valideren en verfijnen. In beide werelddelen kunnen beleidsmakers, politici, media tijdens deze nieuwe testfase zelf op de openbare weg ervaren wat de zelfrijdende en volledig elektrische Volkswagen ID. Buzz AD te bieden heeft.

De ID. Buzz AD is uitgerust met een zelfrijdend systeem van Mobileye en kan in grote hoeveelheden worden geproduceerd wanneer de zelfrijdende technologie klaar is voor serieproductie. De testexemplaren zijn volgens de SAE-norm geclassificeerd als voertuigen van niveau 4 en zijn uitgerust met camera's, radars en lidar-technologie. De autonoom rijdende ID. Buzz wordt tijdens de testperiode bemenst door een supervisor die te allen tijde de controle kan overnemen. De auto biedt plaats aan vier passagiers. De testvloot verzamelt gegevens over de gereden kilometers in verschillende rijscenario's.

MOIA, de dochter van de Volkswagen Groep die is gespecialiseerd in mobiliteitsdiensten, draagt  ook bij aan het dagelijkse ontwikkelingswerk. De Volkswagen Groep heeft dan ook veel ervaring op dit gebied en weet wat passagiers willen en wat operators nodig hebben. MOIA is actief sinds 2019 en heeft sindsdien al meer dan 8,5 miljoen passagiers vervoerd.

De lancering van het testprogramma in Texas bij de Volkswagen Group of America (VWGoA) is een nieuwe impuls voor het wereldwijde onderzoek en de ontwikkeling van autonome voertuigen van de Volkswagen Group. VWGoA gaat het project in de VS leiden en heeft Volkswagen ADMT, LLC opgericht om de uitrol van het programma te ondersteunen. Anders dan in Duitsland, waar MOIA de eerste partij is die de autonoom rijdende voertuigen gaat inzetten, gaat de Volkswagen Groep in de VS zelf geen autonome vervoersdiensten aanbieden. Deze diensten worden in dit werelddeel uitgevoerd door externe partijen in de mobiliteits- en transportsector.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.