22
juli
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Volkswagen steunt `Move the world Tour` met vijf Amaroks

De HIV-activisten van het Joachim Franz Team hebben nu al 54.000 kilometer afgelegd. Totaal zullen zij 62.000 km afleggen. Modderpaden in Congo, gesloten Afrikaanse grensposten, mijnenvelden en overstromingen zijn slechts enkele van de ontberingen die het team heeft doorstaan. Nu staat de laatste etappe op het programma: een 8.000 kilometer lange tocht dwars door Australië. Hiervoor zijn tien dagen ingepland.



Ruige omstandigheden

De expeditie is niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de voertuigen een zware test. De ruige omstandigheden vergen het maximale van mens en machine. ‘Dit is de zwaarste tour tot nu toe’, vertelt Joachim Franz. ‘De auto’s hebben nauwelijks rust gehad. We hebben bijna alles achter elkaar gereden en nauwelijks geslapen. Douches en toiletten waren voor ons een ongekende luxe.’ De avonturiers hebben meestal rechtop in de auto geslapen. Soms boden de praktische, op het dak van de auto’s gemonteerde tenten uitkomst.

De route voerde het team niet over met asfalt geplaveide wegen, maar door woestijnen, over bergpaden en gedeeltelijk weggespoelde zandwegen met gaten zo groot dat de auto’s er bijna in over de kop sloegen. ‘Dit off-road noemen is een understatement’, zegt Franz. De vijf Amaroks – in standaarduitvoering met een off-roadpakket – hebben echter alle obstakels overwonnen.



Moeiteloos

‘Toen ik het filmmateriaal van de expeditie voor het eerst zag, was ik diep onder de indruk’, vertelt Harald Schomburg, lid van de raad van bestuur van Volkswagen Bedrijfswagens Sales en Marketing. ‘Een Amarok zat helemaal schuin muurvast in de modder, maar de bestuurder bevrijdde hem toch nog onbeschadigd uit die benarde positie. Dat soort omstandigheden zijn niet na te bootsen’, vervolgt hij.

De vijf Amaroks Expedition zijn voorzien van een 2.0 TDI-motor met common-railinspuiting. Met zijn inschakelbare vierwielaandrijving, hoge en lage gearing en differentieelslot rijdt de Amarok schijnbaar moeiteloos door klei en modder, over stenen en wegen met grote gaten.



HIV-educatie

Maar de Tour draait natuurlijk niet om de voertuigen. Het team heeft een duidelijk doel voor ogen: minstens 5 miljoen euro inzamelen ten behoeve van HIV-educatie en -informatie. Met dit thema houdt de liefhebber van extreme sporten, Joachim Franz, zich nu al tien jaar bezig. Regelmatig organiseert hij nieuwe, zinvolle acties: de World AIDS Awareness Expeditions. ‘Tot nu toe is Afrika onze grootste uitdaging’, gaat Franz verder. ‘Van de 33,3 miljoen mensen in de wereld die met HIV zijn besmet, woont tweederde in Zuid-Afrika. Hier werd duidelijk hoezeer ons project nodig is, maar ook dat we op het gebied van HIV-educatie nog een lange weg hebben te gaan.’ In alle landen die het team heeft doorkruist, hebben de leden discussies met ambassades en HIV-hulporganisaties georganiseerd.



Meteen na de expeditie demonteert Volkswagen de voertuigen om ze nauwkeurig te onderzoeken. Experts zoeken dan uit welke onderdelen het zwaar te verduren hebben gehad en waar ruimte is voor verbetering.