Leusden,
28
september
2023
|
15:05
Europe/Amsterdam

Volkswagen Poznań: solide basis voor 20 jaar Volkswagen Caddy-productie

  • Eerste Caddy ‘Made in Polen’ verliet 20 jaar geleden de fabriek in Poznań
  • Sindsdien zijn er van drie generaties meer dan 2,6 miljoen exemplaren gebouwd
  • Caddy bestaat inmiddels alweer 45 jaar

In de vroege herfst van 2003 presenteerde Volkswagen Bedrijfswagens tijdens de BedrijfsautoRAI in Amsterdam de derde generatie van de Volkswagen Caddy. Kort daarna, op 12 november van dat jaar, startte de productie van de compacte besteller in Poznań (Polen). Daarmee begon een succesverhaal voor de fabriek én het model. Inmiddels zijn er meer dan 2,6 miljoen exemplaren van de Caddy met hoog dak van de lopende band gerold in de fabriek in het westen van Polen.

Toen Volkswagen Bedrijfswagens in 1993 begon met de autoproductie in Poznań, kon niemand vermoeden dat de locatie zou uitgroeien tot de grootste autofabriek in Polen, de grootste werkgever in de regio en de enige fabriek wereldwijd waarin de Caddy wordt geproduceerd. In de eerste jaren assembleerde de fabriek in Antoninek bij Poznań voornamelijk modellen van verschillende merken binnen het concern. Volkswagen breidde de locatie echter systematisch verder uit, zodat in de loop der jaren naast assemblage ook de volledige productie van voertuigen werd opgestart.

Made in Polen

Poznań luidde het belangrijkste hoofdstuk in de geschiedenis van de fabriek in met de première van de Caddy. Volkswagen Bedrijfswagens wilde de productie van de derde generatie Caddy uitsluitend in Polen laten plaatsvinden. Op 12 november 1993 om 20.06 uur rolde de eerste Caddy ‘Made in Poland’ van de productielijn in de uitgebreide en gemoderniseerde fabriek. Op de zijkant van deze mijlpaal-Caddy prijkte het trotse opschrift ‘Jestem z Poznania!’ (‘Ik kom uit Poznań!’).

“Het jaar 2003 vormde een doorbraak voor Volkswagen Bedrijfswagens in Poznań. Onze fabriek en het voltallige personeel lieten zien dat ze er klaar voor waren om de productie van één van de belangrijkste modellen van het merk Volkswagen Bedrijfswagens op zich te nemen”, benadrukt Stefanie Hegels, voorzitter van de Raad van Bestuur van Volkswagen Poznań. “Met de productie van de derde, vierde en vijfde generatie is deze ontwikkeling aanzienlijk versneld, is de fabriek voortdurend verder uitgebreid en geautomatiseerd en is het personeelsbestand fors gegroeid.”

71 Caddy-markten

In twintig jaar tijd heeft de fabriek meer dan 2,6 miljoen Caddy’s geproduceerd. In 2020 begon de productie van de huidige vijfde generatie, die in 71 markten wereldwijd wordt verkocht. Naast de standaardversie in verschillende carrosserievarianten worden ook de verlengde Caddy Maxi en de Camper Caddy California in Poznań geproduceerd. De Caddy kan worden besteld in maximaal zeven motorvarianten en met keuze uit maximaal 69 carrosseriekleuren.

De geschiedenis van de Volkswagen Caddy gaat terug tot 1979, toen een pick-up op basis van de Volkswagen Golf met de naam Rabbit Pickup werd ontwikkeld voor de Noord-Amerikaanse markt. In 1983 begon de productie in Europa en was de Caddy officieel geboren. Volkswagen Bedrijfswagens presenteerde de tweede-generatie Caddy op basis van de Volkswagen Polo in 1995. Deze werd in 2003 gevolgd door de derde generatie. De geschiedenis is sindsdien nauw verbonden met Poznań – een relatie die al twintig jaar zeer succesvol is.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.