24
september
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Vijf nieuwe modellen op IAA Hannover; ambitie om wereldwijd te groeien

Op de internationale bedrijfswagententoonstelling in Hannover (23-30 september) is Volkswagen Bedrijfswagens aanwezig met vijf belangrijke primeurs.

Nieuwe Caddy – De compacte bestelwagen is in alle opzichten sterk verbeterd. Het design is nu volledig in lijn met het typische Volkswagen-DNA en ESP is voortaan standaard op alle uitvoeringen. Dankzij nieuwe TSI- en TDI-motoren zijn de nieuwe Caddy-modellen tot wel 21% zuiniger dan hun voorgangers. De Caddy 1.6 TDI BlueMotionTechnology is bijvoorbeeld goed voor een gemiddeld verbruik van slechts 4,9 l/100 km (CO2: 129 g/km). Bijkomend voordeel van dit lage verbruik: een actieradius van ruim 1.100 km. De nieuwe Caddy is al verkrijgbaar vanaf € 12.300. Je least hem al vanaf € 299* per maand.

Amarok SingleCab – Met zijn korte cabine en lange laadvloer is dit het klassieke ‘werkpaard’ onder de pickups. De Amarok SingleCab is even lang als de vierdeurs double-cab-uitvoering, maar hij heeft een laadvloer met een lengte van maar liefst 2,20 meter. Dit is voldoende om twee Euro-pallets achter elkaar te kunnen plaatsen. In Hannover wordt de Amarok SingleCab gepresenteerd als studiemodel met een 90 kW sterke TDI BlueMotionTechnology-motor die een gemiddeld brandstofverbruik van slechts 6,9 l/100 km voor zich laat noteren. Het productiemodel wordt in de eerste helft van 2011 op de markt verwacht.

Transporter BlueMotionTechnology – Dankzij de toepassing van duurzame BlueMotionTechnologies is het mogelijk om het verbruik van de Transporter met 0,5 l/100 km terug te dringen. Het gemiddelde komt daarmee uit op 6,8 l/100 km, een recordwaarde in dit segment. De zuinigste Transporter ooit komt medio 2011 op de markt.

Multivan Edition25 – Dit model is ontworpen ter ere van 25 jaar Multivan. De basis wordt gevormd door de Multivan Comfortline. Het jubileummodel is herkenbaar aan het dak dat in matte lak is uitgevoerd, de 18-inch lichtmetalen velgen en de zeer complete standaarduitrusting.

Transporter Rockton – Deze Transporter met standaard 4MOTION vierwielaandrijving, differentieelslot op de achteras, verzwaarde vering en 30 mm extra bodemspeling is ontworpen voor zwaar werk onder moeilijke omstandigheden. Daardoor is hij geschikt voor bijvoorbeeld reddingsteams, jagers en bouwondernemingen. In de Transporter Rockton is plaats voor vijf personen en een grote hoeveelheid materiaal/bagage.Succesfactoren

Tijdens de persconferentie van Volkswagen op de IAA in Hannover benadrukte Dr. Wolfgang Schreiber, woordvoerder van de Raad van Bestuur van Volkswagen Commercial Vehicles dat Volkswagen Bedrijfswagens zich concentreert op een winstgevende groeikoers. Die koers is uitermate succesvol door de introductie van nieuwe producten en technologieën en de bewerking van nieuwe markten. In de afgelopen 12 maanden heeft Volkswagen Bedrijfswagens drie nieuwe modellen gepresenteerd: de nieuwe T5, de Amarok en de Caddy. Al deze modellen zijn zuiniger, veiliger en comfortabeler dan hun voorgangers.Afzetgroei van 18,1%

Mede door de introductie van nieuwe modellen heeft Volkswagen Bedrijfswagens tot nu toe een zeer succesvol 2010 achter de rug. Tot en met augustus van dit jaar werden wereldwijd 269.800 bestelwagens afgeleverd, een stijging van 18,1% ten opzichte van dezelfde periode in 2009. De nieuwe T5 leverde de belangrijkste bijdrage aan de wereldwijde groei. Van dit model werden tot en met augustus in totaal 91.300 exemplaren verkocht (+20,5% ten opzichte van 2009 toen 75.800 exemplaren werden afgeleverd). Ondanks de komst van een nieuw model, deed de Caddy het goed in de eerste acht maanden van 2010. In totaal werden 83.780 modellen op kenteken gezet, ten opzichte van 90.400 in dezelfde periode in 2009 (-7%). De komst van de nieuwe Caddy zorgt direct al voor een nieuwe impuls: over september is de orderintake met zo’n 20% gestegen. De Crafter was ook succesvol met in totaal 22.400 afgeleverde modellen (+9,25%) en de Amarok was goed voor in totaal 8.000 afleveringen. Op dit moment liggen er 40.000 bestellingen van internationale markten voor de nieuwe pickup. De Braziliaanse divisie van Volkswagen Bedrijfswagens liet ook positieve cijfers zien. De Saveiro was goed voor 46.000 registraties in de eerste acht maanden van dit jaar tegen 23.700 in de periode januari-augustus 2009 (+94,2%). De Braziliaanse klassieker T2 was stabiel met 18.200 afleveringen (2009: 17.800).

Volkswagen Bedrijfswagens verwacht dit jaar het afleveringsrecord van 2008 (447.000 bestelwagens) te overtreffen.Positieve financiële resultaten, grote ambitie

De financiële resultaten over het eerste half jaar bevestigen de positieve ontwikkeling van de verkoop nog eens. De omzet steeg ten opzichte van 2009 met 33,3% tot 3,54 miljard euro en het operationele resultaat bedroeg 118 miljoen euro. Dr. Wolfgang Schreiber daarover: “De goede resultaten komen voort uit onze eigen kracht. We zijn dan ook tevreden over het verloop van 2010 tot nu toe. VoorVolkswagen is de crisis op het gebied van bestelwagens voorbij.”

Het strategische doel voor de middellange termijn voor Volkswagen Bedrijfswagens is het tot 10% vergroten van het wereldwijde marktaandeel op het gebied van bestelwagens en pickups. Om dat te bereiken, wordt elke regio specifiek benaderd. In Europa ligt de nadruk op milieuvriendelijkheid, innovatie en veiligheid. In Zuid-Amerika komt de Amarok in steeds meer landen op de markt en de verwachting is dat de pickup daar het pad zal effenen voor de introductie van de T5, de Crafter en de Caddy. De meest veelbelovende markt voor de Amarok en lichte bestelwagens ligt in China. “VoorVolkswagen is het belangrijk om de kansen die daar liggen daadwerkelijk te grijpen.”