Leusden,
25
september
2020
|
14:40
Europe/Amsterdam

Stichting MVI neemt eerste van 68 e-Crafter rolstoelbussen in gebruik

  • Non-profitorganisatie zet grote stap in verduurzaming van zorgvervoer
  • Emissievrij rolstoelvervoer draagt ook bij aan verminderen van eenzaamheid
  • e-Crafter rolstoelbus: te besturen met rijbewijs B, comfortabel, ruime actieradius
Samenvatting

De Stichting MVI (Mobiliteit Voor Iedereen) heeft onlangs 68 elektrisch aangedreven Volkswagen e-Crafter rolstoelbussen besteld om het zorgvervoer in Nederland te verduurzamen. De eerste uit deze reeks is op 25 september in gebruik genomen door de King Arthur Groep in Bilthoven, die zich richt op de zorg voor mensen met dementie.

De Stichting Mobiliteit Voor Iedereen, die zonder winstoogmerk opereert, focust op het financieren, aankopen en de exploitatie van zorgvervoer. Door kwetsbare mensen in staat te stellen naar bijvoorbeeld zorginstellingen en dagbestedingen te gaan, draagt de stichting actief bij aan de bestrijding van eenzaamheid. Stichting MVI streeft tegelijkertijd ook naar een schone toekomst. 

In het kader van zijn ‘elektrische campagne’ heeft MVI eerder dit jaar een bestelling geplaatst voor 68 elektrisch aangedreven e-Crafter rolstoelbussen. Naar verwachting loopt dit aantal nog dit jaar op tot 100. “King Arthur Groep is de eerste zorginstelling die een e-Crafter rolstoelbus in gebruik neemt,” verklaart Edwin Kock van MVI. “Al in 2021 verwachten we uit te komen op de inzet van in totaal honderd elektrisch aangedreven bussen om het zorgvervoer in Nederland te verduurzamen. Een snelle rekensom laat zien dat het vervangen van honderd dieselbussen door elektrische zorgbussen op jaarbasis meer dan 500.000 kilo CO2-uitstoot scheelt.”

De e-Crafters voor MVI

De e-Crafters voor MVI zijn ontwikkeld in samenwerking met ombouwspecialist Tribus. Elke e-Crafter zorgbus heeft twee eenvoudig bereikbare rolstoelplekken. Als deze niet worden gebruikt, zijn acht volwaardige zitplaatsen beschikbaar. Mede dankzij het fluisterstille functioneren bieden de e-Crafters veel comfort. De e-Crafter zorgbus heeft een actieradius van 173* kilometer en stoot daarbij geen schadelijke stoffen uit. Daarbij is het gebruiksgemak groot: de e-Crafter is te besturen door chauffeurs met rijbewijs B en dankzij de snellaadmogelijkheid is het accupakket in drie kwartier tot 80% te laden (één uur voor volledig laden). 

MVI verzorgt in samenwerking met Service House ook de oplaadpunten bij zorginstellingen die gebruikmaken van de e-Crafter. En bij dat alles blijven de gebruikskosten beperkt: het onderhoud is bij een e-Crafter gedurende acht jaar inbegrepen.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

*) De opgegeven actieradius is de actieradius die tot stand is gekomen na het rijden van de testrondes volgens de geldende emissiestandaard in Europa (NEDC). In de praktijk kan de daadwerkelijke actieradius afwijken. Deze is afhankelijk van de rijstijl, de snelheid, de bandenkeuze, het gebruik van comfort- en externe functies, de buitentemperatuur, het aantal passagiers/de belading en de rijomstandigheden. Elektriciteitsverbruik in kWh/100 km: 21.5 (gemiddeld), CO₂ emissies in g/km: 0 (verwijst naar de CO₂ emissies tijdens het rijden. De totale CO₂ emissies zijn afhankelijk van de wijze waarop de stroom is opgewekt. Daarom adviseert Volkswagen Bedrijfswagens het gebruik van groene stroom). Neem contact op met je plaatselijke Volkswagen Bedrijfswagens dealer voor details over de standaarduitrusting en opties.