Leusden,
27
maart
2024
|
10:00
Europe/Amsterdam

Intelligent aan het werk: de vernieuwde Crafter

  • Standaard digitale cockpit en de nieuwste generatie infotainment
  • Nieuwe mogelijkheden: online spraaksturing met ChatGPT-functie
  • Tijdelijk een Crafter uit voorraad voor de prijs van een Transporter

De nieuwe generatie van de succesvolle Crafter komt er aan. In elke carrosserie- en opbouwvariant is hij slimmer dan ooit. Zo heeft hij een digitale cockpit en een nieuw infotainmentsysteem waarin een digitale stemassistent én ChatGPT zijn geïntegreerd. Ook nieuw zijn het multifunctionele stuur, de elektronische parkeerrem, de selector voor de automatische transmissie en de verbeterde assistentiesystemen. De vernieuwde Crafter is vanaf eind mei te bestellen. Nu al Crafter rijden kan uiteraard ook, en tijdelijk zelfs extra aantrekkelijk: modellen die momenteel op voorraad staan, zijn nu te rijden voor de prijs van een vergelijkbare Transporter.

Op elke vernieuwde Crafter die vanaf eind mei te bestellen is, is een digitaal instrumentenpaneel (Digital Cockpit) standaard. De verschillende weergavemogelijkheden zijn te selecteren via een speciale knop op het nieuwe, multifunctionele stuur. De andere blikvanger in het interieur is het nieuwe, centraal en vrijstaand geplaatste infotainmentdisplay. De uitvoering met 25 cm beelddiagonaal is standaard, optioneel is de 33 cm-versie leverbaar. De bediening is eenvoudig dankzij de heldere menustructuur én door de handige indeling: twee touchbars en het startscherm zijn altijd in beeld. Bovendien is er met één knop altijd toegang tot het hoofdmenu. Ook heel handig: de verlichte touch-sliders voor de bediening van onder meer de interieurtemperatuur en het geluidsvolume.

De Crafter luistert en geeft antwoord: online spraakbesturing met ChatGPT

De vernieuwde Crafter is leverbaar met een digitale stemassistent (online voice control). Daarmee zijn veel voertuigfuncties met de stem te activeren en te bedienen. ChatGPT-integratie is bij de digitale stemassistent inbegrepen. Daardoor kan de Crafter antwoord geven op vragen over uiteenlopende onderwerpen. 

Opgeruimd en praktisch karakter

De nieuwe Crafter heeft nu een parkeerrem die is te bedienen met een schakelaar op het dashboard. Het vervallen van de traditionele handrem zorgt voor extra ruimte naast de bestuurdersstoel. In versies waarin dat van toepassing is, bijvoorbeeld de modellen voor personenvervoer en campers, vergemakkelijkt dit de ‘doorloop’ naar achteren. Ook het 180 graden draaien van de bestuurdersstoel (optioneel leverbaar) wordt hierdoor eenvoudiger.

Crafters met een automatische transmissie hebben nu een compacte versnellinsgsselector op de stuurkolom. Hierdoor is in de middenconsole ruimte gekomen voor bekerhouders. Ook andere praktische punten, zoals de USB-C-aansluiting en de draadloze oplaadmogelijkheid voor smartphones, zijn helemaal van nu. 

Grootse assistentie 

Op het gebied van assistentiesystemen gaat de nieuwe Crafter eveneens verder. Front Assist, de autonome noodstopfunctie inclusief voetgangers- en fietsersdetectie, is standaard op alle modellen en dat geldt ook voor Lane Assist rijstrookmonitoring, Dynamische weergave van snelheidslimieten, een snelheidsbegrenzer en parkeersensoren. Voor het eerst is de Crafter er met Travel Assist, het systeem waarin de Adaptive Cruise Control en Lane Assist samenkomen. Met autonome rijfuncties zorgt Travel Assist voor extra ontspannen en veilig rijden, vooral op lange(re) afstanden. Emergency Assist is nu eveneens leverbaar. Dit systeem komt in actie in noodgevallen. Het kan de Crafter automatisch tot stilstand brengen. Crafter-modellen met een toegestane massa boven 3,5 ton (N2) zijn voortaan standaard uitgerust met een afslag-assistent en de wegrij-assistent, die waarschuwt als er voetgangers vóór de bedrijfswagen staan.

Werk maken van maatwerk

Voor elke klus is er een ideale Crafter. De vernieuwde versie van Volkswagen Bedrijfswagens’ grootste bedrijfswagen blijft leverbaar als gesloten bestelwagen, als pick-up en als chassis-cabine. Veelal is er ook keuze uit een enkele of een dubbele cabine, twee wielbases (3,64 en 4,49 m) en verschillende lengten (6,00-7,40 m), en dakhoogten (2,40-2,83 m) en gewichtsklassen (tot 5.500 kg). Daarbij blijft de vernieuwde Crafter nog steeds leverbaar met voor-, achter- en vierwielaandrijving, en naar wens met een handgeschakelde transmissie of automaat. Het vermogensspectrum van de efficiënte viercilinder turbodieselmotoren reikt van 103 kW/140 pk tot 130 kW/177 pk. Afhankelijk van de uitvoering zijn ze leverbaar overeenkomstig de light- of heavy duty emissierichtlijn. 

De medewerkers van de Volkswagen Bedrijfswagens-dealers helpen graag bij het samenstellen van de ideale Crafter, die óók klaar is voor de toekomst. Deze adviseurs zijn perfect op de hoogte van alle nieuwe regels die de komende tijd op het gebied van bedrijfswagens gaan gelden.

De vernieuwde Crafter is vanaf eind mei te bestellen. De levering start halverwege juni. Binnenkort maakt Volkswagen Bedrijfswagens meer specificaties en de prijzen bekend.

Een Crafter voor de prijs van een Transporter

Door de komst van de nieuwe Crafter zijn voorraadmodellen van het huidige model extra scherp geprijsd. Kort gezegd is het nu mogelijk om een Crafter te rijden voor de prijs van een vergelijkbare Transporter. Ondernemers die een Crafter uit voorraad weten te bemachtigen, profiteren niet alleen van de beste prijs, ze kunnen ook snel aan het werk met de grootste bedrijfswagen van Volkswagen Bedrijfswagens. Let wel: voorraad is beperkt, dus op is op.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.