Leusden,
24
oktober
2016
|
15:34
Europe/Amsterdam

Hypermodern & duurzaam: nieuwe fabriek voor nieuwe Volkswagen Crafter

 • Meest actuele maatstaven op gebied van duurzame productietechnieken
 • Eerste autofabriek gecertificeerd door German Sustainable Building Council

Volkswagen Bedrijfswagens heeft in het Poolse Września de hypermoderne fabriek geopend waar de nieuwe Crafter geproduceerd gaat worden. De productiefaciliteit is ontworpen met het oog op maximale milieuvriendelijkheid. Vele innovatieve oplossingen zorgen voor een laag energieverbruik en dragen bij aan het beperken van het gebruik van natuurlijke grondstoffen. Met de opening van de nieuwe fabriek is Volkswagen Bedrijfswagens klaar voor de introductie van de nieuwe Crafter. Dit najaar start de voorverkoop, komend voorjaar staat de nieuwe Crafter in de showroom.

De nieuwe Volkswagen Crafter, die onlangs op de bedrijfswagenbeurs van Hannover werd onthuld, heeft zijn eerste belangrijke onderscheiding al binnen. Een internationale jury van bedrijfswagenjournalisten riep de gloednieuwe bedrijfswagen uit tot ‘International Van of the Year 2017’. De Crafter kreeg de prestigieuze award vooral dankzij de slimme innovaties die het verbruik en daarmee de bedrijfskosten zo veel mogelijk beperken en de geavanceerde assistentiesystemen die zorgen voor maximaal comfort en een hoog veiligheidsniveau.

Think Blue Factory
De fabriek in Września is in een recordtijd gebouwd: tussen de start van de werkzaamheden in november 2014 en het begin van de productie van de nieuwe Crafter liggen slechts 23 maanden. De ultramoderne fabriek met een productiecapaciteit van 100.000 bedrijfswagens per jaar biedt werk aan circa 3.000 werknemers. Hij is onderdeel van Think Blue Factory, het milieuprogramma van Volkswagen. Al in de ontwerpfase is rekening gehouden met de strengste milieueisen. Vele technologische innovaties zorgen ervoor dat de fabriek nieuwe maatstaven zet op het gebied van milieuvriendelijkheid, het beschermen van natuurlijke hulpbronnen en ergonomie.

Innovaties die werken

 • De gebouwen van de nieuwe fabriek zijn ontworpen en gebouwd met het oog op een zo laag mogelijk energieverbruik. Ze zijn zeer goed geïsoleerd en de verwarmingssystemen maken gebruik van warmte-recycling. Hierdoor wordt de benodigde energie optimaal gebruikt en worden verliezen tot een minimum beperkt. Bovendien werkt het energie-managementsysteem vraaggestuurd. Technische warmte, koellucht en perslucht worden geproduceerd door zeer efficiënte machines.
 • Bij de carrosseriebouw maakt Volkswagen gebruik van geavanceerde lasertechnologie. 437 lasrobots zorgen voor een zeer hoog kwaliteitsniveau. Perfecte laspunten dragen bij aan een lange levensduur van de auto en hebben ook een positieve invloed op het verbruik.
 • Het lakproces functioneert zodanig dat het gebruik van water, energie en materialen zo veel mogelijk wordt beperkt. De 36 lakrobots met verstuivers en kleurwisselaars zorgen ervoor dat er aanzienlijk minder lak nodig is dan bij conventionele systemen. Om de lucht in de lakcabines te zuiveren, worden zogenaamde EcoDryScrubbers gebruikt. Dit leidt tot een energiebesparing van maar liefst 60 procent. Bovendien worden hierbij geen chemicaliën en water gebruikt en het uitlaatlucht-volume wordt door dit proces sterk beperkt. De airconditioning in de lakcabines is dankzij het EcoSmart AC-proces tevens energie-efficiënt. De automatische carrosseriedrogers op hun beurt zijn uitgevoerd met energiebesparende warmterecycling-technologie. Eerste metingen bevestigen dat de oplosmiddelen-emissies in de fabriek circa 40 procent onder de grenswaarden liggen die in de EU van kracht zijn.

Met oog voor alle belanghebbendenBij de ontwikkeling, de bouw en de ingebruikname van de nieuwe fabriek heeft Volkswagen Bedrijfswagens rekening gehouden met alle belanghebbenden waaronder buurtbewoners, politici en werknemers. Daarom zijn er groene zones en recreatiegebieden aangelegd en zijn er fietsparkeerplaatsen. De omringende biologische zones stimuleren de flora in de omgeving. Door de milieuvriendelijke opzet en duurzame uitvoering is de Crafter-fabriek de eerste productiefaciliteit voor auto’s ter wereld die door het German Sustainable Building Council is gecertificeerd.

De nieuwe fabriek Września: feiten en cijfers

 • 220 hectare of 2,2 km2: de oppervlakte van het fabrieksterrein. Dit is het equivalent van circa 300 voetbalvelden.
 • 100.000: het geplande productievolume per jaar (17 Crafters per uur, ca. 380 per dag).
 • 69: het aantal leverbare varianten van de Crafter. Hij is er met laadvolumes tot 18,4 m3, een maximale laadruimhoogte van 2.196 mm, een voertuiglengte tot 7.391 mm, een totale hoogte van maximaal 2.798 mm en een toelaatbaar gewicht tot 5,5 ton.
 • 3.000: het aantal werknemers in de fabriek. Er wordt gewerkt in een drieploegendienst.
 • 800.000.000: de investering in euro’s die met de nieuwe fabriek is gemoeid.
 • 45: het aantal toeleveranciers uit Polen – zeven ervan komen uit de regio.
 • Onderscheiding: de nieuwe Crafter is ‘International Van of the Year 2017’.

Over de bouw van de nieuwe fabriek:

 • Bij de bouw is circa 1.000.000 m3 grond verzet. Daarvoor waren 50.000 ritten met kiepwagens nodig.
 • In de gebouwen is 22.000 ton staal en 8.000 ton versterkt staal verwerkt.
 • 50.000 m3 cement is aangeleverd door 6.000 cementwagens.
 • 4.000 funderingspalen zijn ieder 16 meter de grond in geheid.
 • In de fabriek ligt 15.000 meter pijpleiding.
 • In totaal vonden er 19.000 veiligheid-trainingssessies plaats.
 • In bouwfase waren 3.500 mensen aan het werk.
 • De bouwtijd bedroeg slechts 23 maanden: van november 2014 tot en met de opening op 24 oktober 2016.

Over Września:
Września is een stad in de regio Wielkopolska, zo’n 50 km ten oosten van Poznań. De eerste gegevens over bewoning dateren van 1256, toen de regio bekend stond als Vresc. De oppervlakte van de regio van Września bedraagt 12,73 km2 en het aantal inwoners circa 30.000.