09
juli
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Eerste Crafter die voldoet aan Euro V-norm voor oranjewoud

Oranjewoud heeft daarmee een primeur. Het advies- en ingenieursbureau is de eerste Nederlandse onderneming die rijdt met de Volkswagen Crafter die nu al aan de Euro V-emissienorm voldoet. De Euro V-emissienorm is 1 oktober van kracht in de Europese Unie.  Oranjewoud is al meer dan vijftig jaar een begrip in Nederland als leverancier van kwalitatief hoogwaardige diensten op het brede terrein van infrastructuur, stedelijke ontwikkeling, bouw, natuur en landschap, milieu, veiligheid en handhaving, vastgoedzaken en sport- en vrijetijdsvoorzieningen. Het wagenpark telt meer dan 700 auto`s.


Duurzaam ondernemen

‘Wij vinden duurzaam ondernemen heel belangrijk. Dit vertaalt zich ook in de manier waarop Oranjewoud met zijn wagenpark en de berijders daarvan omgaat’, vertelt wagenparkbeheerder Arie van der Linden. ‘We kiezen – waar het kan – altijd voor een auto met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en stimuleren onze werknemers om bewust zowel zakelijke als privé waar mogelijk minder te rijden. Bij minder dan 10.000 aan privé kilometers per jaar krijgen ze zelfs een deel van hun bijdrage aan de autokosten terug. Ook heeft iedereen een Tom Tom-navigatiesysteem aan boord, dat scheelt per maand gemiddeld 6 kilometer minder rijden. Voorts checken we van alle auto’s geregeld de bandenspanning en mag iedere werknemer op onze kosten een cursus Het Nieuwe Rijden volgen.’

De keuze voor de Volkswagen Crafter die nu al aan de Euro V-emissienorm voldoet, was daarom ‘een logische volgende stap’, zeker voor deze nieuwe inspectieauto van de milieu afdeling Bodemadvies.  Volkswagen-dealer M. de Koning Autobedrijven levert deze Crafter aan Oranjewoud.


Schoonste in segment

De Volkswagen Crafter is de zwaarste bestelauto van Volkwagen Bedrijfswagens. Dankzij een serie technische aanpassingen is de Crafter de schoonste bestelauto in zijn segment. Behalve technische aanpassingen aan de motor, heeft de nieuwkomer ook een nieuwe versnellingsbak. Deze heeft langere overbrengingsverhoudingen. Hierdoor maakt de motor gemiddeld vijftien procent minder toeren. De aanpassingen zorgen voor een lager brandstofverbruik – gemiddeld 0,5 liter diesel per 100 kilometer minder – en een verlaging van de CO2-uitstoot met 13 gram per kilometer. De Volkswagen Crafter beschikt verder over een verbeterd roetfilter. Die onderscheidt zich door langere intervallen tussen het regenereren. Ook is de regeneratieduur korter.


AdBlue™

De Volkswagen Crafter beschikt over nog een milieuvriendelijke toepassing: het zogeheten Selective Catalytic Reduction-systeem (SCR). Deze geavanceerde katalysator maakt stikstofoxiden (NOx) in de uitlaatgassen onschadelijk. De katalysator maakt daarvoor gebruik van de speciale vloeistof AdBlue™. Deze vloeistof wordt door een elektronisch geregelde installatie in de uitlaatgassen gespoten, waarna AdBlue™ in de katalysator reageert met de schadelijke NOx-bestanddelen in de uitlaatgassen. Hierdoor ontstaan de onschadelijke stoffen water en stikstof.

Volkswagen Bedrijfswagens neemt de eerste drie jaar na toelating de kosten voor de AdBlue-vloeistof voor zijn rekening.