Leusden,
04
april
2023
|
16:05
Europe/Amsterdam

De reis als bestemming: Regina en Thomas leven hun droom in een Volkswagen T3

Samenvatting

Alles achterlaten, instappen en gewoon maar zien wat de toekomst je brengt. Regina en Tom leven een leven waar velen enkel over dromen: ze reizen de wereld rond, het avontuur tegemoet, in hun Volkswagen T3 Camper. 

Op het Bulgaarse platteland gaat het even flink mis. De transmissie van de Volkswagen stribbelt tegen en de pook wil geen kant op. Er zit niks anders op dan in de tweede versnelling, en dus met maximaal 30 km/u, naar een werkplaats in Sofia te rijden. Daar blijkt dat de versnellingsbak defect is. Regina en Thomas waren er al bang voor. Maar gelukkig is het drietal een geolied en beresterk team: Regina Hochecker, een 33-jarige kunstenares en monteur, Thomas Hadinger, een 37-jarige filmmaker en fotograaf, en ‘Edelweiss’, de 35-jarige Volkswagen T3 Camper die nu al anderhalf jaar onderdak geeft aan zijn twee baasjes. 

Betekent dit defect het einde van hun avontuur? Een nieuwe versnellingsbak is kostbaar en een tweedehands exemplaar is niet zo eenvoudig te vinden. “Via Google Translate vertelde de monteur dat hij nog een gebruikte bak had liggen”, herinnert Regina zich. “We stonden helemaal perplex, ook toen hij de prijs voor de reparatie vertelde. 230 euro, inclusief manuren: een speciale prijs voor T3-liefhebbers.” Drie uur later reden de drie weer vrolijk weg. Problemen lossen zichzelf op als je onderweg bent in een ‘Bulli’. 

Het avontuur van Regina en Thomas begon in de herfst van 2021, met maar één doel: om over land van Oostenrijk naar India te reizen. Zonder een tijdsplanning, en mét een open eind. Inmiddels hebben ze al ruim 21.500 kilometer afgelegd. Allemaal met dank aan ‘Edelweiss’, die hun nooit in de steek laat. “Het is meer dan een auto - hij is een familielid en een reisgenoot”, vertelt Thomas. 

Dromen over Bulli’s

Thomas werd al vroeg bevangen door het Volkswagen-virus, toen hij als kind met een Transporter op vakantie ging. In 2010 maakte hij zijn droom dan eindelijk waar: hij kocht een T3 uit 1988, die in 1989 via een officiële licentie was omgebouwd tot camper. Na zijn aankoop bracht Thomas vrijwel al zijn vrije tijd in ‘Edelweiss’ door. Zo ontstond een volgende droom: een reis naar India. En toen hij Regina in 2016 ontmoette, maakte hij haar - met hulp van de charmes van ‘Edelweiss’ - enthousiast voor dat plan. Drie jaar later besloten ze uit de rat race te stappen: ze verlieten hun baan en dagelijkse routines, die al jaren werden gedomineerd door een enorme werkdruk. Daaraan ontsnappen leek de enige juiste beslissing. 

Regina en Thomas waren klaar om te gaan, maar de Volkswagen T3 had iets meer tijd nodig om zich op de reis te kunnen voorbereiden. ‘Edelweiss’ werd volledig gestript, gereviseerd, gespoten en opgeknapt. Het meeste werk deed het stel zelf. Regina ontwikkelde een passie voor autotechniek, dook in de materie en kent hun Volkswagen nu door en door. Alleen het spuitwerk en de motorrevisie lieten ze aan anderen over. Al met al duurde het anderhalf jaar om ‘Edelweiss’ voor te bereiden op zijn grootste reis ooit. In september van 2021 vertrokken ze.

Het stel had vooraf een grof idee van de landen en gebieden die ze zouden bezoeken, maar de exacte route bepalen ze altijd op het laatste moment. Dan doet Thomas onderzoek naar de beste wegen, en zit Regina achter het stuur. Als ze een plekje tegenkomen dat ze allebei bevalt, geven ze ‘Edelweiss’ rust en installeren ze hun thuis. “We maken geen plannen, we zien wel wat er gebeurt. We leven nu volgens het idee dat de reis de bestemming is”, vertelt Regina. Inmiddels hebben ze Slovenië, Kroatië, Montenegro, Albanië, Griekenland en Bulgarije al gezien. Telkens op een andere manier, want fietsen, kajaks en wandelschoenen hebben ze altijd bij de hand.

Een ideale werkplek

‘Edelweiss’ is niet alleen een reisgenoot, maar ook een ideale werkplek. Thomas is een freelance fotograaf en filmmaker en gebruikt de T3 als studio. Ook maakt hij de meeste Instagram-content (edelweiss.on.the.road) waarmee ze vrienden en familie up-to-date houden. ‘Edelweiss’ zelf is ook fotogeniek, en dat was een vereiste voor Thomas. “Ik wilde dat-ie er goed uit zou zien, van binnen en van buiten. Als je ‘m tussen de weilanden ziet rijden, ziet hij er geweldig uit. En op film is-ie ook prachtig.” 

Echt grote problemen, op de versnellingsbak na, zijn er nog niet geweest. Hun Volkswagen T3 sleept ze er eigenlijk altijd doorheen en brengt louter positiviteit. Of ze nu op het strand in Griekenland liggen, aan de pomp in Kroatië staan of verblijven in een Turkse woonwijk: hun reisgenoot is enorm populair. “Als reiziger voel je je altijd een buitenlander, maar door ‘Edelweiss’ zijn we overal welkom. Mensen zwaaien en toeteren, het is een geweldige gespreksstarter. Iedereen heeft namelijk zelf óók een verhaal met een Bulli in de hoofdrol”, vertelt Thomas. 

Voor een Bulli is er altijd hulp

En daardoor is het ook niet spannend om met zo’n oud voertuig een reis te maken. “We hebben gemerkt dat er een klassiekercommunity in elk land is. Overal zijn er mensen met een oude Bulli”, zegt Regina. “T3-fans vinden elkaar altijd snel. Als jouw Bulli een probleem heeft, is er altijd wel iemand om je te helpen!”

Terwijl Regina en Thomas hun verhaal vertellen in het Turkse Dalyan, schijnt de zon tussen de lamellen op het kleurrijke interieur van de T3. Het ziet er gezellig en idyllisch uit, waardoor je bijna zou vergeten dat er 1.000 kilometer ver tienduizenden mensen zijn omgekomen door een natuurramp. Had het stel zich aan de originele plannen gehouden, verbleven ze nu ook in het rampgebied. “We zijn enorm geschrokken door de beelden. Maar wat meer indruk heeft gemaakt, zijn de verhalen van de mensen hier. Iedereen heeft vrienden of familie die zijn getroffen door de ramp.” 

Door de situatie in Turkije en de ontwikkelingen in Iran is het nog altijd onduidelijk wat de volgende bestemming voor ‘Edelweiss’ gaat zijn. Maar goed, het Oostenrijkse trio zal z’n weg wel vinden. Het doel is duidelijk: zoveel mogelijk genieten van de reis, en ergens in de toekomst aankomen in India. Dat en alleen mét ‘Edelweiss’. “Hij is een onderdeel van ons. We zouden nooit zonder hem kunnen gaan”, besluit Regina.  

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.