Leusden,
31
maart
2022
|
10:46
Europe/Amsterdam

Beroemde schets eerste Volkswagen-bus nu te zien in Rijksmuseum

  • Schets van Ben Pon Sr. bestaat 75 jaar en is nu voor iedereen te zien in het bekendste museum van Nederland
  • De Volkswagen-bus groeide 75 jaar en 13 miljoen exemplaren verder uit tot waar icoon
  • Wordt vervolgd: dit jaar komt zijn volledige elektrische opvolger op de markt: de ID. Buzz
Samenvatting

Op 23 april van dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat de Nederlandse ondernemer Ben Pon Sr. de contouren schetst van wat later de Volkswagen-bus werd. Deze bus groeide uit tot een wereldwijd succes, en was geliefd bij de meest uiteenlopende mensen: van loodgieters tot hippies en van pechhulpdiensten tot kampeerders. Ter ere van het jubileum is de schets nu voor iedereen te zien in het Rijksmuseum temidden van andere iconen uit de Nederlandse kunst en geschiedenis van de 20ste eeuw.

Vraag een kind om een busje te tekenen, en het is negen van de tien keer een Volkswagen-busje, en dan met name het iconische T1 model. Dit model heeft een mooie, 75 jarige geschiedenis en die begint dus ook een beetje in Nederland.  

Op 23 april 1947 bezoekt Ben Pon, autohandelaar uit Amersfoort, de Volkswagen-fabriek in Duitsland. Met een simpele schets onder zijn arm en een scherpe geest vertelt hij dat er in Nederland grote behoefte is aan praktische bestelbusjes. Dat blijkt, want de Volkswagen-bus groeit uit tot een icoon. Tot de dag van vandaag zijn er wereldwijd 13 miljoen exemplaren van verkocht en 75 jaar na dato behoort de schets tot de collectie van het Rijksmuseum. 

Icoon uit de 20ste eeuw

De schets is sinds 2012 in bruikleen in het Rijksmuseum en normaliter voor publiek alleen op afspraak te bezichtigen. Vanaf vandaag is de schets tijdelijk voor alle bezoekers te zien op de derde verdieping van het Rijksmuseum, waar zich de collectie van de 20ste eeuw bevindt. Samen met schilderijen, meubelen, fotografie, affiches en historische voorwerpen draagt de schets als een van de hoogtepunten bij aan het beeld van de cultuurgeschiedenis van het moderne Nederland van de vorige eeuw.

 

75 jaar Volkswagen (Bedrijfswagens) in Nederland

Het jaar 2022 is om meerdere redenen bijzonder voor Volkswagen-liefhebbers in Nederland. Het is dit jaar ook 75 jaar geleden dat de eerste Volkswagen Kevers in Nederland arriveerden en Nederland de eerste exportmarkt werd voor het Duitse merk. Om deze bijzondere geschiedenis te vieren, organiseren Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens in Nederland verschillende activiteiten. Zo rijdt op 1 juni van dit jaar een verzameling van de 75 mooiste Volkswagen-bussen van Nederland de Bus tot Buzz Tour. Die dag wordt ook de Mooiste Bus van Nederland gekozen. Iedere eigenaar van een Volkswagen-bus kan zich tot 6 mei aanstaande kosteloos voor deze Tour en verkiezing aanmelden. 

13 miljoen bussen en nog lang niet uitgeteld

Toeval of niet, 2022 is ook het jaar dat een geheel nieuwe Volkswagen-bus geïntroduceerd wordt. De volledig elektrische ID. Buzz is een eerbetoon aan de allereerste Volkswagen-bus, de T1, met een iconisch design dat is gebaseerd op het concept dat 75 jaar geleden ontstond met die beroemde schets van Ben Pon. Met de ID. Buzz is de Volkswagen-bus klaar voor de toekomst, dit keer elektrisch, emissievrij en op termijn autonoom.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.